2012. november 28., szerda

Gyerekkel külföldön

Ez a bejegyzés nem a nyaralásról fog szólni, bár az is könnyen hasonlíthat egy kabaréra gyerekkel. Pláne többel!  Nade én most a kivándorlás gyerekkel történő megnehezítéséről írnék, azon belül most a nyelvtanulásról.

Első sorban szeretném eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a gyerekek hipp hopp megtanulják az új nyelvet. Merthogy a gyerekek olyan csodálatosak, az agyuk valami fantasztikus. Ez így is van, de azért életkorokban már erősen előjönnek a különbségek a nyelvtanulást illetően. Mi két nagyon értelmes gyerekkel rendelkezünk, a három évesnek nincsenek gondjai, rá tényleg ragad a nyelv. Három hónap elteltével már megérti ha hozzászólnak az oviban, énekel svéd dalokat, számol és néha itthon is mond szavakat. Jól érzi magát, elboldogul, játszik a többiekkel. Azért a történethez hozzátartozik, hogy van egy szuper magyar óvónénink, aki megkönnyítette a kezdeti időszakot, és a Kicsire sem jellemző hogy nagyon el lenne veszve bármilyen szituációban.
Ha valakinek nincs ekkora mázlija, akkor se essen kétségbe, mert svéd személyi számmal rendelkező gyerekeknek jár segítség a nyelvtanulásban. Hogy anyanyelvi-e, azt nem tudom, de HA a szülő igényli, akkor  kap külön segítséget.
Iskolás gyerekeknél szintén jár, ezt a részét jobban ismerem. Sajnos. Ugyanis egy 6-7 évesre már nem ragad csak úgy simán rá a nyelv. Szuper az osztály, mindenki nagy szeretettel fogadta a fiamat, mindenki a barátja, de hiába olyan otthonos és barátságos az iskola amilyet Magyarországon elképzelni sem tudtam, mégis ez kevés. Ő már igényelne némi segítséget. Szerencsére a svéd oktatás fel van erre készülve, ám azért ők sem tökéletesek.  Pl. informálni az ő szuper rendszerükről nem igazán tudtak, és a mai napig eszükbe sem jut, hogy esetleg ahonnan az adott bevándorló érkezett, más a rendszer. Ha ehhez hozzáadunk egy olyan iskolát aminek nincs nagy gyakorlata a bevándorló gyerekekkel, akkor máris alakulnak ki a problémák. Fiam is így járt. 6 évesen már az előkészítőbe érkezett áprilisban. Járt két hónapot, majd augusztustól elsős lett. Addigra bőven kiforrták magukat a gondok, a konfliktusokat nem tudta kezelni, hiszen nem tudta mit is mondjon. A végére már minden apróságot konfliktusként élt meg. És persze minden osztályban, iskolában van egy gyerek aki él a lehetőséggel és beindul a szekálás. Az iskola jól reagált, komolyan vették a problémát, összeült a kupak tanács, rektor, kurátor, speciális tanár, osztályfőnök, én, átbeszéltük, kitaláltuk a megoldást, jegyzőkönyveztük stb. Persze mindezt svéd tempóban, hetek, hónapok alatt. Annyira stresszmentesek, hogy néha fáj...
Hogy más ne kerüljön ilyen helyzetbe, megosztom amit már tudok:
Az iskola hat évesen kezdődik, nulladikkal vagy előkészítővel, ki hogy hívja. Viszont a plusz tanár csak elsőtől jár! Ezért ha ekkorka a gyerek (meg talán amúgy is) nem árt rákérdezni hogy van-e külön tanfolyam. A mi kommunünkben egy éves nyelviskolába mehetnek a gyerekek, nálunk ez kimaradt, nem is tudtunk róla, de még ennek sem kéne gondnak lennie. Ugyanis elsőtől jár a plusz tanár, Svenska två néven fut a dolog és svéd nyelven tanítja a gyereket svédre heti 1-2 órában. Lehet kérni még anyanyelvű tanárt is, aki szintén svédre tanítja majd az iskolában, ez a Modersmål. Segít megérteni a tananyagot, van, hogy órán is részt vesz. Lehet kérni még anyanyelvi oktatást is (magyarul magyarra), de ehhez ha jól tudom 5 azonos anyanyelvű diák kell az adott suliban. Mi egyelőre nagyon örülnénk ha rendesen megtanulna svédül karattyolni.
Az óraszámok változóak, minden megbeszélés kérdése, de iskolaidőben zajlik az oktatás, van ami óráról való lógással is összefügg, és van ami ezen felül történik.
A gyerekek tényleg csodálatosak  tényleg bámulatosan gyorsan tanulnak, de nagy felelőtlenség lenne a szülőktől, ha letudnák a gyerekek nyelvproblémáját egy közhellyel, nem elég belökni őket a közösségbe, van az az életkor amikor ez már nagyon is megviseli őket, a mi feladatunk ezt enyhíteni.

8 megjegyzés:

  1. Szia!Mi 6 hónapja vagyunk kint a kisfiammal,aki lassan 13 éves és itt 6.-ba jár.A dolog úgy fest, hogy jár iskolába de szinte semmilyen érdemi segítséget nem kap a nyelv megtanulásához.Az első 3 hónapban minden nap utaztam én is vele, úgymond együtt koptattuk az iskolapadot.Ami persze jó volt ,hiszen így könnyebben megszokta az itteni dolgokat és legalább azokon az órákon ,amiket én tartottam neki ,tényleg a svéd nyelvtanulással foglalkozott.De sajnos nem gondolkodott egyedül,lévén kéznél voltam és egyszerűbb volt engem kérdezni,mit is beszélnek neki.Így 3 hónap után úgy döntöttem elengedem a kezét mert már némi alapot adtam neki.Akkoriban már sok mindent megértett de nem beszélt.A tanárnő az igazgató itt is nagyon kedves és segítőkész de még mindig ott tartunk hogy én tanítom a gyereket svédre itthon,én írom meg mindennap az iskolának hogy milyen feladatokat csináljon a gyerek,hogy egyáltalán haladjunk valamire.Annyit azonban sikerült elintézni hogy kérésemre a gyerek ebben az évben csak a svéd nyelvet kell tanulja,az angol tanulásának elkezdését a jövő évre csúsztatták át.Az említett Modersmål tanítására itt nincs lehetőség.Az egy éves nyelviskoláról nem is hallottam.Jelenleg heti egyszer 20 percben foglalkozik a gyerekkel egy fejlesztő pedagógus,ha éppen ráér.Bár igéretet kaptam az igazgatótól,amit írásba is adott,hogy most 4 hétig különös figyelmet kap majd a gyerek svédből,mivel egy plusz tanár dolgozik majd az osztállyal,de sajnos az elmúlt 1 hétben nem túl sok változást tapasztaltam.
    Mindezen tapasztalatok után azt gondolom hogy valóban nem egyszerű ezeknek a gyerekeknek és nekünk szülőknek kell felkutatnunk és előteremtenünk azokat az eszközöket amelyekkel segíthetjük a nyelv elsajátítását és ezzel a beilleszkedésüket.
    Azt javaslom hogy nagyobb gyerekeknek rendeltessék meg az iskolával a Mål 1 nyelvkönyvet és munkafüzetet.Nyugodtan elkezdhetik otthon és jó on-line gyakorlatok vannak hozzá az inteneten amit a gyerekek nagyon élveznek.Mi így csináljuk.Plusz rengeteg segédanyagot készítettem neki,amit a svéd párom szerint ki kellene adatnom könyv formájában.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Barbara,
      melyik kommunben laktok? Nagyon furcsa, hogy nem kap külön segítséget a fiad, sőt, nekem inkább felháborító. Sajnos nem ismerem a szabályokat erre vonatkozóan teljesen, de eddig úgy tudtam, hogy minden gyereknek joga van a segítséghez. Utána fogok járni.
      Nem értem a sulit, mit gondoltak, hogy majd ragad rá a nyelv? És ha neked dolgozni kellett volna, akkor szegény csak csücsül a padban? Háborgok.

      Törlés
    2. Megkérdeztem a mi magyar anyanyelvű volt svédtanárunkat, és joga van mindenkinek, akinek van svéd személyi száma, az ingyenes svéd oktatáshoz. Gyerekeknél első osztálytól. Az iskolának minimum egy svéd nyelvű tanárt biztosítania kellett volna, és ha akarod még többet is, pl magyar anyanyelvűt is. A magyar okatatáshoz viszont öt fő kell hogy indíthassanak, de gondolom jelenleg nem ez a legnagyobb gondoltok. Rektornál vagy akár mindjárt a kommunnél érdeklődhetsz!

      Törlés
  2. Szia! Látom, már egy ideje nem írtál, pedig nagyon tetszett a blogod hangvétele, akár én is írhattam, volna az itteni sorokat. Mi is készülünk kiköltözni, diploma honosításra papírjaink már bent is vannak a minisztériumban, tanuljuk a nyelvet, szóval a dolog alakul, mint púpos gyerek a prés alatt, azonban egy dologban sehonnan sem tudtam infót gyűjteni, hátha te tudsz segíteni. Kisiskolás, alsós gyerekkel mennénk, s a kérdésem a következő: mehetnek-e sima suliba, vagy csak bevándorlók által látogatott nemzetközi intézménybe? Mert van, aki ezt állítja, de az Eus törvények meg mást mondanak. Illetve az egy év csak svéd tanulási lehetőséget a gyereknek maga az iskola adja, vagy más intézmény? Bocs, ha nagyon hülyéket kérdezek, tényleg mindennek utána tudtunk járni, ennek azonban sehogy sem. Illetve azt még megkérdezhetem, ti hogy választottatok iskolát és azóta hogy boldogul a nagy fiad? Nálunk most harmadikos a csemete, szóval elég nagy, és sajnos most nem igazán van módja svédet tanulni, bár nézegetjük a rosettát, megvan a mal 1, 2, én a kreatív svéddel tanulok itthon, de annyira túlterhelik szegényeket a suliban, hogy mire hazaér, nem sok kedve marad. De azért nem adom fel, hogy egy kis alap azért legyen, mire összejön nekünk a munka és mehetünk, de biztos nem lesz könnyű az elején.

    Summa, summarum, ha van kedved és időd, és egy kicsit még írnál a suliválasztásról, a konkrét lehetőségekről most már annak fényében, hogy végigjártátok ezt az utat, illetve arról, hogy a fiad hogy vészelte át az első évet, azt nagyon megköszönném.

    És a Mária szobros kis írásod nagyon telibe talált: most én vagyok úgy, mint akkor te, irgalmatlanul nehezen viselem ezt a tehetetlen várakozást, azt, amire összeállnak a dolgok. Én már hosszú évek óta végtelenül idegenül érzem magam itt, és még ki tudja, mennyit kell még elviselnünk. Szóval köszönöm, hogy láthattam, nem vagyok egyedül sem a gondolkodásommal, sem pedig a problémáimmal - és igenis van megoldás. Kívánok nektek szép napokat!
    Kinga anyu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      termeszetesen mehet iskolaba, söt, kötelezö neki amint megvan a personnummere. Azt nem tudom, hogyha nincs, akkor mi az utja modja, de hat eves kortol tanköteles, szoval nyilvan mehet akkor is, csak lehet nem jar neki meg minden. Pl nyelvoktatas.
      Nyelvoktatasnak, ha mar van personnummer, lehet valasztani amit te is irsz, hogy egy evig jar egy specialisan bevandorloknak letrehozott iskolaba, ahol a nyelvre tanitjak öket. Vagy mehet egyböl a rendes suliba, es itt jar neki az extra sved tanar. Mi nem tudtunk az elzö lehetösegröl, igy az kimaradt, utolag nem banom, ismerek olyan nagyobb gyereket aki oda jart es most megis kulön tanar kell neki... Az iskolan belul a sved anyanyelvu tanar is es ha szukseges (es szerintem mindenkeppen) akkor a magyar anyanyelvu sved tanar is jar a gyereknek. A szulö szava szent. A cel, hogy a gyerek jol erezze magat es beilleszkedjen. Ez a suli celja is, viszont kerni kell. Semmi nem megy magatol, es fogalmuk sincs, hogy esetleg a szulö nincs tisztaban a helyzettel.
      Nalunk volt sved tanar, de nem volt jo. Akkor kertunk masikat es kertunk magyart is es meg kaptunk pluszba egy fö extra sved tanart is aki az iskolan belul napi szinten foglalkozott a nagyfiammal. A magyar heti ketszer ment ket honapig, a sved is heti ketszer volt tavaly vegig, iden heti egy. Ja, az extra tanar harom honapig volt. Ket honap utan a gyerek hadart :) Az ö allitasa szerint ö mar perfekt, de persze ez ennel kicsit lassabb folyamat lesz :D
      A kezdeti nehezsegek következmenyeit a mai napig nyögjuk sajnos. Egy eve volt mar amikor is kertem neki az extra tanarokat, mert addigra mar nem erezte jol magat a suliban, nem ertette a többieket es nem tudta mit gondolnak, mondanak rola. Azota is extra erzekenyen reagal a legkisebb kritikara is es gyanakvo. Viszont nagyon nepszeru is lett, szeretik, sok baratja van, van egy kettö igazan komoly. Benne van a közössegi eletben, focicsapatban, jol erzi magat. De nem engedte meg el a rossz elmenyeket, eppen ezert a napokban leszerveztuk az osztalyfönökevel, hogy legyen par talalkozoja az iskola kuratorral. En ugy gondolom jol haladunk, összessegeben minden rendben, es bar ez az egesz a nyelv miatt volt, nem hiszem, hogy egy magyar iskolaban ne törtentek volna vele olyan dolgok amik miatt ennel akar rosszabb is lenne a helyzet. Szoval en nem feltetlenul irnam ezt a nyelv szamlajara, egyszeruen iskolas lett es ö egy erzekeny gyerek. De teny, nagyon figyelni kell öket, nem olyan egyszeru ez a gyerekeknek mint ahogy azt a nagy atlag gondolja.
      A sulivalasztas egyszeru volt, mentunk a legközelebbibe. Ezen a szigeten meg egy van, de az csak harmadik osztalyig, illetve egy magan iskola is van, de ott sorba kell allni. Amugy a magan iskolak is a szulönek ingyenesek, a kommun fizeti, szoval ha az tetszik, beallhat barki a sorba, de az több ev. Minden iskola ingyenes ha van personnummer, a sved oktatas is.
      Nem tudom fix munkara jöttök-e ki lesz-e lakas stb, nagyjabol minden a lakcimtöl fugg. Ha az megvan akkor az allami iskolanak kötelezö bevennie.
      A mål 1 es 2 szerintem eleg jo, ha jo iskolaba kerul az ember akkor eleg gyorsan el lehet sajatitani az alapokat. A beszed meg, hat ahhoz ugyis sok idö kell.

      Nagyon megertem amit az utolso bekezdesben irsz es örulök ha segiteni tudtam ezekkel a kis posztokkal. Vacilalok a folytatason is...

      Ha van meg kerdesed, nyugodtan irj, az informacio a legertekesebb ilyenkor.

      Törlés
  3. Nagyon kedves vagy, hogy válaszoltál, köszönöm!

    Férjem orvos, és csak akkor megyünk ki, ha van konkrét állása, most zajlik a diplomahonosítása és közben az álláskeresés. Talán jobb szeretnénk kicsit északabbra menni, azért nem Lappföldre, de még talán attól sem riadnánk vissza. Meglátjuk. Az égvilágon semmi más nem izgat, csak a gyerekek helyzete, nekem is kijutott az érzékenyebb fajtából kettő, úgyhogy minden erőmmel azon leszek, hogy megkönnyítsem a dolgukat kint, ezért is szeretnék előre mindent tudni. Amint befejeztem a kreatív svédet, nekiesem a maloknak, sajna csak pdf-ben van meg, s nyomtatni nem akarok ennyit, de majd lassan beiktatom a hétvégi svéd leckéket itthon a gép előtt.:)

    Írhatnád tovább a blogot, számomra a tiéd az egyik legharmonikusabb, legőszintébb svédblog, nagyon érdekelne a folytatás, főleg a mindennapok, és hát legfőképp a gyerekekkel történtek, erről szinte senki sem ír valamiért.

    Azért kérdeznék még, remélem, nem fárasztalak vele:
    Fiad az egyetlen külföldi az osztályban? Hányan vannak egy osztályban? Tényleg annyira nincs elvárás a suliban? Mi a benyomásod a svéd kisgyerekekről, hogyan viszonyulnak egymáshoz, s a felnőttek világához? Tényleg annyira fegyelmezetlenek és tiszteletlenek, ahogy híresztelik róluk? Zeneoktatásra van általánosan lehetőség? Ja és még egy: csajok itthon Ju jitsuznak, nem tudom, kint divatosak-e a küzdősportok, mert fő problémájuk, hogy jaj folytathatják-e a legfőbb hobbijukat kint. :) Hát ilyenek körül jár most még csak az agyunk, a többit majd úgyis a helyzet hozza.

    Tack så mycket det svaret en gång till!
    (Nyilván nem jól írtam, csak összeraktam a morzsákat, amit magamban tanulgattam.) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszönöm a dicseretet, örulök ha hasznos, azt hiszem van meg nemi informaciom ami majd kikivankozik.
      Addig is: a jiu jitsu letezik, ime a hivatalos sved egyesulet oldala: http://www.ju-jutsukai.se/
      Hogy konkretan varosonkent mik a lehetösegek, annak is itt utana tudtok majd jarni.
      Zeneoktatas is van, igazabol minden van es eleg profi szinten, es minden elerhetö nagyjabol. Es nem terhelik le a gyerekeket, nekunk egy ev volt mire elertuk hogy heti harmat uszhasson a nagy. Es negy eve uszik...
      A suliban a magyarhoz kepest nincs elvaras. Altalaban ezt keveslik a magyarok, mi pont elvezzuk. Persze iskolaja is valogatja, harmadikban irjak az elsö evvegi vizsgat, addig mi bizalmat szavazunk. Az teny, hogy nincs hat het orajuk egy nap, de egyelöre szerintem mindent ami lenyeges megtanultak es mellette sokat vannak kint, rohangalnak, ordibalnak, ahogy azt ebben a korban kell. Hab a tortan, hogy neha delutan az erdöben kirandulnak, tanitas nelkuli napokon ott grilleznek.
      Amugy ö az egyetlen bevandorlo gyerek az osztalyban, söt az evfolyamban, az egesz iskolaban alig vannak tizen, mi egy nagyon svedes környekbe csöppentunk. Azert ez latszik az iskola rutintalansagan ahogy racsodalkoznak ha nekunk nem annyira egyertelmu hogy az elsö ho utan a gyerek viszi a korcsolyat is a suliba (merthogy alap az is mint a vastag zokni). Szoval mi most bizalmat szavaztunk, elvegre mi jöttunk ide, es azert tartanak valahol a svedek, csak tudnak valamit.
      A gyerekekröl is nagyon pozitivan tudunk csak nyilatkozni, örulnek a masik sikereinek, segitenek, kedvesek, es persze szökek, de nagyon :) A kamaszok pedig kamaszok. Van mindenfele itt is. De valahogy az idösebbeknek van meg szava, ha raszolnak ne tolakodjon a busznal, akkor nem visszaszol, hanem beall a sor vegere.

      Och varsågod ett tips: http://webbovningar.nok.se/session/c4c0baf8b9048c84c28c8158fdd7b1da/p245

      Törlés
  4. Á, írtam egy hosszabb választ és elszállt. Mindenesetre köszönöm a linkeket, megadom a címem, ha van kedved, küldj oda egy levelet, mert ez itt elég nehézkes, bár most sokat kérdezni már nincs értelme, tanulunk, várunk, aztán kimegyünk és majd meglátjuk, de hátha tudunk még egymásnak hasznos infókat átadni!
    lekokinga kukac gmail

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...